fbpx

JAK BYĆ ZDROWYM

„Grasz w zielone? Gram!” czyli zielone soki i koktajle

Juicy Jar

Zielenina – zmora niejednego przedszkolaka. Któż z nas nie pamięta pietruszki pływającej w talerzu zupy, szpinaku prezentującego się na talerzu w mało zachęcający sposób, czy też rozgotowanej brukselki? Przy odrobinie sprytu udawało się nas czasem nakarmić sałatą przemyconą w kanapce, pod warunkiem, że owa kanapka zawierała również inne, znacznie bardziej lubiane przez nas składniki, i to w przeważającej ilości. Cóż, jako kilkulatki zieleninie na talerzu mówiliśmy stanowcze „nie!”.

Preferencje żywieniowe na szczęście zwykle zmieniają się w miarę dorastania, dzięki czemu w dojrzałym wieku bardziej przychylnym okiem spoglądamy na wszelką zieleninę, czyli nie tylko na zielone warzywa, ale również zioła. Jesteśmy też coraz bardziej świadomi, jak duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu ma zdrowe odżywanie oraz, jak wiele dobroczynnych składników możemy znaleźć w owej znienawidzonej przed laty zieleninie. Jeśli w dodatku możemy spożywać ją w formie smakowitych zielonych soków i koktajli, to nic, tylko korzystać!

Zielone warzywa – samo zdrowie!

Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) zaleca codzienne spożywanie warzyw i owoców co najmniej w ilości 400 g, przy czym powinny być one podzielone przynajmniej na pięć porcji. W praktyce oznacza to, że do każdego posiłku powinniśmy dodać jakieś warzywo lub owoc.

Uważa się, że jedną z najzdrowszych grup warzyw są warzywa zielone – przede wszystkim ze względu na dużą zawartość chlorofilu. Jak zapewne pamiętamy z lekcji biologii, chlorofil jest związkiem organicznym, niezbędnym do procesu fotosyntezy, zachodzącego w roślinach. W drodze fotosyntezy roślina produkuje węglowodany i tlen.

Jakie korzyści ze spożywania chlorofilu ma nasz organizm? Przede wszystkim chlorofil odgrywa ważną rolę w detoxie warzywnym, usuwając z organizmu toksyny, np. metale ciężkie, a jednocześnie zapobiegając wchłanianiu kolejnych szkodliwych substancji z otoczenia. Chlorofil wspomaga naszą odporność ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne; stwierdzono też jego właściwości przeciwzapalne, antyrakowe i antyoksydacyjne. To jednak nie koniec dobroczynnego działania chlorofilu – jego spożywanie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, poprawić jej krzepliwość, wspomaga pracę wątroby i jelit, wpływa na dotlenienie komórek, równoważy pH organizmu, zmniejszając jego kwasowość, a także dostarcza nam energii i witalności.

Zielone warzywa to jednak nie tylko chlorofil. Warto wiedzieć, że są one źródłem również cennych składników, takich jak:

  • żelazo (nawet 2 mg na 100 g masy!),

  • potas,

  • sód,

  • fosfor,

  • magnez,

  • witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy, niezbędny w diecie przyszłych mam),

  • witaminy A, C, E i K (pamiętajmy, że zielone liście są jednym z najbogatszych źródeł witaminy K, pełniącej ważną rolę dla prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi!),

  • błonnik.

Reasumując, zielenina doskonała jest nie tylko jako składnik warzywno-owocowego detoksu, ale też jako stały element naszej diety, zapobiegając m.in. chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, cukrzycy, anemii a nawet nowotworom. Warto jednak pamiętać, że zielone rośliny zawierają niewielkie ilości alkaloidów, czyli substancji, która w nadmiarze może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Ponieważ każda roślina wytwarza własny typ alkaloidów, najlepiej jest unikać spożywania przez dłuższy czas jednego rodzaju zieleniny, np. szpinaku czy jarmużu, a zamiast tego wybierać różne rodzaje zielonych warzyw – w ten sposób unikniemy skumulowania jednego typu alkaloidów w organizmie.

Zielony koktajl raz!

Kiedy myślimy o posiłkach warzywnych, zwykle na myśl przychodzą nam sałatki, surówki, gotowane warzywa lub zupy jarzynowe. Tymczasem warzywa równie dobrze (a przy tym bardzo smacznie!) można spożywać w formie soków lub koktajli.

Przygotowanie koktajlu jest banalnie proste nawet dla tych, którzy niekoniecznie aspirują do tytułu mistrza sztuki kulinarnej: składniki wystarczy dokładnie zmiksować w blenderze – i gotowe! Trochę więcej inwencji wymaga skomponowanie koktajlu tak, aby oprócz właściwości zdrowotnych i odżywczych miał również doskonałe walory smakowe.

Wskutek śladowej zawartości alkaloidów, o której wspominaliśmy wcześniej, zielone liście często mają gorzkawy posmak. Aby zmniejszyć ten nieprzyjemny efekt, warto dodawać do koktajli słodkie owoce, takie jak np. brzoskwinie, nektarynki, jagody, gruszki lub czereśnie. Konsystencję napoju pomogą natomiast poprawić banany, mango albo awokado, które oprócz dodatku naturalnej owocowej słodyczy doskonale zagęszczą nasz koktajl. Najlepiej wybierać owoce dojrzałe, które są słodsze; zimą można użyć owoców mrożonych, takich jak np. jagody albo borówki.

Zielone koktajle to nie tylko warzywa i owoce. Aby wzbogacić nasz napój, podnieść jego wartość odżywczą i wzbogacić smak, można dodać do niego również płatki owsiane lub jaglane, nasiona chia lub sok z cytryny. Płatki są doskonałym źródłem energii, nasiona chia zawierają dużo błonnika, a cytryna wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza. Nie zapominajmy też o dodaniu płynu: może to być zwykła woda niegazowana, jednak ciekawym dodatkiem jest również mleko sojowe, mleko migdałowe albo woda kokosowa.

Które zielone warzywa są najlepsze do wykorzystania jako składniki koktajli? W zestawieniach proponowanych przez dietetyków najczęściej pojawia się szpinak; można łączyć go np. z ananasem, awokado, jagodami goji albo z gruszkami i kiełkami brokułu. Szpinak dobroczynnie wpływa na wzrok i naczynia krwionośne, a także bogaty jest w witaminy, wapń, żelazo oraz potas.

W zielonych koktajlach dobrze sprawdza się też jarmuż. To warzywo znane jest z działania przeciwnowotworowego oraz dużej zawartości wapnia. Jarmuż dobrze smakuje na przykład w zestawieniach z jabłkiem, pomarańczą, mango.

Do przygotowania zielonych koktajli możemy wykorzystać również sałatę, kapustę lub seler naciowy, ale także zielone części roślin – natkę pietruszki, marchwi lub rzodkiewki oraz liście buraka korzeniowego. Jako składnik koktajli używane są też liście młodej pokrzywy, kiełki oraz zioła, takie jak np. mięta, bazylia, kolendra lub koper włoski. Ze względu na smak i aromat zioła są składnikiem szczególnie wartym polecenia.

A może zielony sok?

Czym się różni sok od koktajlu? Podstawowa różnica wynika ze sposobu przygotowania. Składniki koktajlu blendujemy, otrzymując w efekcie rodzaj gęstej pulpy; soki natomiast wyciskamy w wyciskarce, która tę pulpę oddziela. W efekcie otrzymujemy napój ze skoncentrowaną dawką składników odżywczych, bardzo szybko i łatwo wchłanianą przez organizm. Ze względu na brak pulpy owocowo-warzywnej zawierają mniej błonnika niż koktajle co jest korzystne dla osób mających wrażliwe jelita, są w trakcie rekonwalescencji po przebytej chorobie lub mają kłopoty z trawieniem błonnika. W odróżnieniu od koktajli soki cechują się jednak większą zawartością enzymów wspomagających trawienie.

Jeśli nie dysponujemy wyciskarką do soków lub też nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie skomponować zielony sok, możemy skorzystać z oferty gotowych soków, na przykład Green S.O.S. Jest to zestaw odżywczych soków, wyciskanych m.in. z ogórka, szpinaku, jarmużu czy selera. W ich składzie znajdziemy również miętę, limetkę, ananas, jabłko, cytrynę lub pomarańczę. Obok bogatego smaku, soki te wspomagają chudnięcie, wzmacniają system odpornościowy, działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a także dostarczają organizmowi istotnych składników odżywczych, takich jak wapń, magnez, kwas foliowy oraz witaminy A i C. Są one też polecanym rozwiązaniem dla osób chcących przeprowadzić detoks warzywno-owocowy.

Zielone soki i koktajle a detoks warzywno-owocowy

Jak sama nazwa wskazuje, detoks warzywno-owocowy polega na okresowym odstawieniu produktów innych niż warzywa i owoce. Taka dieta pomaga w oczyszczeniu organizmu z zalegających w nim toksyn, wpływa pozytywnie na wygląd skóry oraz nasze samopoczucie, a przy okazji powoduje redukcję wagi (pamiętajmy jednak, że detoks nie jest dietą odchudzającą!).

Zielone soki i koktajle warzywno-owocowe mają znakomite właściwości oczyszczające. Błonnik i chlorofil wspomagają detoks organizmu i ułatwiają trawienie, a składniki odżywcze wpływają na poprawę stanu naszego zdrowia oraz zwiększają witalność.

Jeśli próbowaliście już stosowania zielonych soków i koktajli, podzielcie się z nami opiniami na ten temat? Może macie jakieś ulubione przepisy na zielone napoje, które smakują Wam najbardziej?