JAK BYĆ ZDROWYM

JESZ JAK CHCESZ! – kuchnie z różnych zakątków świata

Juicy Jar

Charakterystyczne dla współczesnej cywilizacji zachodniej jest życie w ciągłym biegu. Pomimo, a być może właśnie dlatego, że dzięki rozwojowi nauki i techniki dysponujemy wieloma rozwiązaniami usprawniającymi codzienne funkcjonowanie, od rana do nocy mamy na głowie mnóstwo zadań, którym usiłujemy sprostać. Uczelnia, praca, dom, rodzina… jednym słowem, natłok obowiązków, z którymi z ledwością nadążamy – a gdzie tu znaleźć jeszcze czas na posiłek? Biegnąc od jednej aktywności do drugiej, między dziesiątkami spraw, chwytamy więc cokolwiek, żeby zaspokoić głód, nie tracąc przy tym zbyt wiele cennego czasu – niestety zwykle są to niezdrowe przekąski, fast foody lub dania gotowe, które wystarczy odgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

W codziennym pędzie jemy szybko, niezdrowo i byle jak, co nie pozostaje obojętne dla ogólnej kondycji naszego organizmu i stanu zdrowia. Dietetycy biją na alarm, wskazując na bezpośredni wpływ niewłaściwej diety na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Nadmiar spożywanego tłuszczu, cukru i białego pieczywa, niedobór warzyw i owoców oraz chemiczne dodatki, takie jak sztuczne barwniki lub konserwanty, których pełno w wysoko przetworzonej żywności, to prosta droga do chorób układu krążenia, przewodu pokarmowego, cukrzycy typu II oraz nowotworów. Jak więc pogodzić zdrowe odżywianie się z chronicznym brakiem czasu nie tylko na spokojny posiłek, ale też na skomponowanie go przygotowanie go tak, aby spełniał zasady zdrowego odżywiania?

Dieta pudełkowa – nie tylko dla zabieganych

Rozwiązanie znajduje się w zasięgu ręki, a jest nim dieta pudełkowa. Dieta pudełkowa, zwana też cateringową, to zestaw świeżych posiłków na cały dzień, przygotowywanych przez specjalistyczną firmę. Podobnie jak rozmaite fast foody, pozwala oszczędzić czas – każdego dnia w pudełkach otrzymujemy zestaw posiłków gotowych do spożycia. Na tym jednak podobieństwa z fast foodami na szczęście się kończą.

Diety pudełkowe opracowywane są przez dietetyków, co oznacza, że każdy posiłek jest prawidłowo zbilansowany. Dodatkowo menu jest zróżnicowane i dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, od białka, poprzez węglowodany, aż do witamin i mikroelementów. Ponadto wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych produktów wysokiej jakości, z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych. Możemy mieć więc pewność, że zapotrzebowanie naszego organizmu zostanie w odpowiedni sposób zaspokojone, a posiłki zostały przygotowane z najwyższą starannością.

Nie ma wątpliwości, że diety pudełkowe to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych, zapracowanych, które nie mają możliwości samodzielnie zadbać o zdrowe odżywianie: nie mają wystarczającej wiedzy, jak prawidłowo zbilansować i skomponować posiłek, ani też nie dysponują wystarczającą ilością czasu na poszukiwanie w sklepach produktów najlepszej jakości, a później na przyrządzenie z nich zdrowego dania. Ale jest to również doskonała opcja dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, oczyścić organizm, zmienić sposób odżywiania lub mających specjalne potrzeby żywieniowe, np. sportowców, rekonwalescentów lub osób cierpiących na choroby dietozależne, np. chorobę Hashimoto.

JESZ, JAK CHCESZ! i wybierasz to, co lubisz

Jeśli nasz stan zdrowia jest zadowalający i pozwala nam jeść, co chcemy, możemy pozwolić sobie na samodzielne skomponowanie własnej diety pudełkowej – taką opcję umożliwia nam dieta JESZ, JAK CHCESZ! Jest to specjalny catering z wyborem menu, zgodnie z naszymi preferencjami, gustami kulinarnymi i trybem życia. Komponując tę dietę, mamy możliwość wyboru praktycznie wszystkich jej elementów:

  • kaloryczności,

  • liczby posiłków w ciągu dnia,

  • dni, w których chcemy korzystać z diety,

  • oraz, co najprzyjemniejsze – menu.

W ramach diety z wyborem menu JESZ JAK CHCESZ! możemy skomponować menu według własnych upodobań i ulubionych smaków. Do dyspozycji mamy zarówno dania z mięsem, jak i wegetariańskie lub wegańskie; możemy również wybrać potrawy bezglutenowe lub nie zawierające laktozy. Żeby było ciekawiej – i smaczniej! – posiłki, których możemy spróbować w ramach diety JESZ JAK CHCESZ!, inspirowane są potrawami i smakami charakterystycznymi dla kuchni różnych regionów naszego globu. Nie wychodząc z domu, możemy więc urządzić sobie kulinarną wycieczkę dookoła świata.

Kuchnia bliskowschodnia

Kuchnia bliskowschodnia to ogromne bogactwo regionalnych potraw i smaków, w krajach zachodnich najbardziej rozpowszechniona za sprawą potraw kuchni arabskiej, żydowskiej, egipskiej i tureckiej. Dania bliskowschodnie wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem, uzyskiwanym dzięki zastosowaniu przypraw, takich jak np. cynamon, kolendra, kardamon, tymianek lub goździki. Stosuje się w nich również miętę i pietruszkę oraz owoce berberysu i sumaku.

Podstawą diety bliskowschodniej są ziarna: pszenica, ryż lub jęczmień. W kuchni arabskiej bazą dla wielu dań jest kasza bulgur, którą otrzymuje się z pszenicy durum. Kuchnia bliskowschodnia nie stroni również od warzyw, które podaje się gotowane, duszone, grillowane lub w formie sałatek. Ponieważ ze względów religijnych wieprzowina na Bliskim Wschodzie nie jest spożywana, w lokalnej kuchni króluje baranina, wołowina i drób.

Jakie dania bliskowschodnie dostępne są w diecie z wyborem JESZ, CO CHCESZ? Skosztować możemy na przykład pieczony falafel z ryżem z soczewicą i surówką z kapusty z kaparami oraz dipem paprykowo-migdałowym. Falafel, ogromnie popularny w krajach arabskich, to ręcznie formowane kuleczki, przygotowywane z ciecierzycy (lub ciecierzycy z bobem), cebuli, pietruszki i czosnku, z dodatkiem m.in. kminu i kolendry, smażone na oleju. Podaje się je z kaszą lub ryżem i zieloną surówką.

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska jest tak różnorodna, jak różnorodne są regiony Hiszpanii. Na północy kraju możemy skosztować wybornych owoców morza, na wschodzie – paelli, Katalonia słynie z dań jednogarnkowych, a Kastylia – z pieczonych mięs i cocido, czyli gulaszu z ciecierzycy. W kuchni hiszpańskiej znajdziemy wpływy arabskie, których jest zdecydowanie najwięcej, ale także angielskie, francuskie, a nawet meksykańskie.

W kuchni hiszpańskiej dominują ryby i owoce morza. Miłośnicy dań mięsnych skosztować mogą głównie potraw z baraniny; bardzo popularne są gulasze i mięso z rożna. Hiszpanie w swoich potrawach wykorzystują również wiele warzyw, np. pomidory, paprykę, cukinię, fasolę i bakłażan oraz owoce (np. daktyle, banany) i wodorosty.

Skoro mowa o pomidorach – w diecie z wyborem menu JESZ CO CHCESZ! znajdziemy m.in. słynne hiszpańskie gazpacho. Jest to orzeźwiający chłodnik z pomidorów, z dodatkiem zielonychogórków, papryki i cebuli, będący doskonałą propozycją na gorące letnie dni. Podaje się go z grzankami lub owocami morza.

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka kojarzy się przede wszystkim z oliwą z oliwek, potrawami z ryb i owoców, z dodatkiem sera, warzyw lub ziół. Podobnie jak w kuchni hiszpańskiej, w daniach mięsnych najczęściej pojawia się baranina, jednak samo mięso Grecy jadają sporadycznie. Zazwyczaj na greckich stołach dominują potrawy z warzyw, szczególnie sałatki – któż z nas nie zna choćby słynnej sałatki greckiej?

Podobnie jak w przypadku kuchni bliskowschodniej i hiszpańskiej, także kuchnia grecka łączy wpływy wielu kultur, obejmując potrawy charakterystyczne tylko dla danego regionu. Przykładowo, w rejonie Wysp Jońskich popularny jest makaron – i takie właśnie danie z makaronem można spróbować w diecie z wyborem menu JESZ JAK CHCESZ! Jest to pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem i mięsem. Zwykle stosuje się do niej mieloną wołowinę, cielęcinę lub jagnięcinę oraz sos pomidorowy z cynamonem i goździkami.

Kuchnia włoska

Obok dań kuchni francuskiej to właśnie potrawy włoskie podbiły podniebienia smakoszy w całej Europie. Podobnie, jak w przypadku wcześniej opisywanych przez nas kuchni, także kuchnia włoska stosuje wiele aromatycznych przypraw, takich jak np. bazylia, tymianek, oregano, estragon lub rozmaryn oraz warzyw, np. pomidorów, cebuli i czosnku. Tym, co ją wyróżnia, są przede wszystkim potrawy mączne (słynna pizza i makarony) oraz ryby i owoce morza.

Ciekawym daniem włoskim, które można znaleźć w diecie z wyborem JESZ JAK CHCESZ!, jest caponata z ryżem i fasolą. Caponata to rodzaj wegetariańskiego gulaszu, pochodzącego z rejonów arabskich, który prawdopodobnie został przywieziony na Sycylię w XVIII wieku przez marynarzy. Podaje się go w wielu wariantach, z pomidorami, bakłażanem, papryką czy kaparami; zdarzają się też caponaty z rybami lub ośmiornicami.

Jeśli macie ochotę wybrać się w kulinarną podróż dookoła świta, a przy tym zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę, zapraszamy do wypróbowania propozycji z menu JESZ JAK CHCESZ!