JAK BYĆ ZDROWYM

Dieta pudełkowa wegetariańska

Juicy Jar

Diety pudełkowe to doskonały sposób na zmienienie swoich nawyków żywieniowych lub uniknięcie konieczności samodzielnego przygotowywania posiłków. Obecnie na rynku można znaleźć cateringi w wielu odsłonach, w tym także wegetariańskie. Czym cechują się takie diety i dlaczego warto na nie postawić?

Na czym polega dieta wege?

Wegetarianizm polega na wykluczeniu mięsa, ale nie tylko. Wiele osób praktykujących tradycyjną dietę nie zdaje sobie sprawy, że w skład takiego jedzenia nie może wchodzić także żelatyna, podpuszczka pochodzenia zwierzęcego czy. Stosując dietę wegetariańską, warto również uważać na takie składniki, jak:

  • barwnik karminowy E120,

  • soki klarowane żelatyną,

  • kwas omega-3 pozyskiwany z ryb,

  • cukier wybielany węglem kostnym.

Dieta wegetariańska wyklucza także spożycie ryb, co dla niektórych osób nie jest wcale takie oczywiste. Pomimo tak dużych ograniczeń, ten sposób żywienia pozwala na stworzenie naprawdę ciekawych dań, które zachwycą nie tylko osoby niejedzące mięsa, lecz także te praktykujące tradycyjną dietę. Wiele potraw tego typu można spotkać także w kuchni polskiej, czego doskonałym przykładem są np. pierogi z kapustą i grzybami.

Wegetarianizm w ciekawym wydaniu

W niektórych grupach wciąż funkcjonuje błędne przekonanie, że dieta wegetariańska ogranicza się do jedzenia sałatek. Nic bardziej mylnego. Odpowiednie skomponowanie poszczególnych składników pozwala na stworzenie naprawdę ciekawych dań, które trafią w gusta niejednego mięsożercy. W cateringach wege można znaleźć takie pozycje, jak np.:

  • fit brownie, świeże owoce,

  • pancakes z syropem klonowym,

  • szakszuka,

  • naleśniki z korzennym twarożkiem, wiórkami czekolady i musem truskawkowym,

  • ciasto kokosowo-migdałowe z rabarbarem i truskawkami,

  • gratin ziemniaczane z cukinią, pieczarkami i sosem cashew oraz salsą paprykową,

  • sałatka z kalafiora z ogórkiem, papryką i sosem miętowym,

  • warzywa stir fry z różowym makaronem,

  • kanapki z serem brie i prażonym jabłkiem,

  • sałatka ze świeżych warzyw z suszonymi pomidorami, z sosem miodowo-musztardowym.

Wiele potraw wegetariańskich stanowi doskonałe urozmaicenie tradycyjnej diety. Mięso powinno się bowiem spożywać jedynie sporadycznie, nie w każdym posiłku. Dania wege są świetną inspiracją nie tylko dla doświadczonych wegetarian, lecz także osób, które chcą nieco zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Zbilansowana wege dieta

Dieta wege może dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wśród osób dopiero rozpoczynających przygodę z takim sposobem żywienia często pojawiają się wątpliwości odnośnie witaminy B12, żelaza czy białka. Wszystkie te składniki można w łatwy sposób dostarczyć bez konieczności ich suplementowania. Wegetarianie jedzą bowiem jajka i nabiał, które są bogate w wiele substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wegetariańskie białko to nie tylko nabiał. Składnik ten pojawia się w strączkach, gotowych wyrobach w postaci tofu oraz tempeh, orzechach, grzybach czy kaszach. Na szczególną uwagę zasługują również makarony z mąki z ciecierzycy, grochu lub fasoli. Jest to świetny dodatek do standardowych dań, który pozwala na poprawienie ich wartości odżywczych.

A jak wygląda kwestia żelaza, które występuje głównie w mięsie? Składnik ten można dostarczyć wraz z takimi produktami, jak:

  • tofu,

  • buraki,

  • szpinak,

  • orzechy,

  • soja

  • morele

  • śliwki

  • brokuły

  • ziemniaki

  • żółtka jaj.

Dieta wegetariańska pozwala na swobodne komponowanie wielu składników w naprawdę ciekawe potrawy. Cechuje się ona znacznie szerszym zakresem niż weganizm, dlatego dla wielu osób stanowi dobre przejście pomiędzy tradycyjnym sposobem żywienia a całkowitym wykluczeniem produktów odzwierzęcych. Wegetarianizm może być również idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy po prostu nie lubią mięsa lub kierują się względami etycznymi.

Dieta pudełkowa wegetariańska, czyli wygoda w smacznej odsłonieCatering wegetariański to sposób na odżywianie się zdrowo bez konieczności samodzielnego przyrządzania posiłków. Jest to świetne rozwiązanie dla osób zabieganych, które wychodzą z domu wcześnie rano i wracają do niego dopiero wieczorem. Takie rozwiązanie sprawdza się także w sytuacji, gdy nie wiesz, jak komponować poszczególne składniki, a nie chcesz doprowadzić do niedoborów.

Dieta pudełkowa wegetariańska o odpowiedniej kaloryczności może pomóc również w odchudzaniu. Wiele osób spożywa zbyt dużo mięsa w ciągu dnia, dlatego przejście na kilkudniowy wegetarianizm jest doskonałym źródłem inspiracji do urozmaicenia swojego standardowego sposobu jedzenia. Wybierając catering wege, nie trzeba martwić się planowaniem zakupów czy przemyślanym łączeniem składników. W ten sposób można także zaoszczędzić czas, zachowując wybraną kaloryczność potraw. Jest to również świetne rozwiązanie dla osób, które chcą przytyć lub utrzymać swoją masę ciała bez konieczności samodzielnego liczenia kalorii.

Dlaczego warto zdecydować się na catering wegetariański?Obliczona kaloryczność i możliwość zrezygnowania z samodzielnego gotowania to tylko niektóre z zalet cateringu dietetycznego. Dieta wege w pudełkach zapewnia dużą różnorodność. Zakupienie składników niezbędnych do przygotowania konkretnego dania często wiąże się z koniecznością ich zużywania przez kolejne dni. Decydując się na catering, możesz codziennie jeść coś innego.

Dieta pudełkowa ogranicza również zużycie prądu podczas gotowania i nie wymaga robienia zakupów, dlatego często jej cena w rzeczywistości okazuje się jeszcze bardziej opłacalna. Jest to także świetne wyjście w sytuacji, gdy planujesz jednodniową wycieczkę. Wówczas wystarczy zabrać gotowe posiłki w pudełkach bez konieczności samodzielnego planowania jedzenia i pakowania go w osobne pojemniki.

Na dietę wegetariańską warto zdecydować się też ze względów zdrowotnych. Obecnie takie cateringi są naprawdę różnorodne, co pozwala na poznanie nowych smaków. Wiele osób nie jadło wcześniej boczniaków, amarantusa czy tapioki. Wybranie diety wegetariańskiej to swego rodzaju kulinarne doświadczenie, na które mogą zdecydować się także miłośnicy mięsa.