JAK BYĆ ZDROWYM

Dieta na Top odporność – czyli jak utrzymać kondycję naszego układu autoimmunologicznego na najwyższym poziomie?

Juicy Jar

Proces budowania odporności naszego organizmu jest bardzo złożony, ponieważ składa się na niego wiele czynników, w tym między innymi odpowiedni sposób odżywiania. Każdy z nas wielokrotnie słyszał bądź czytał, jak ważną rolę odgrywa dla naszego organizmu odporność, zwłaszcza w dobie obecnej pandemii Covid-19, jednak nie zawsze znajdujemy na nią konkretny “przepis”. Na jakie produkty zatem zwrócić szczególną uwagę?

Znane nam wszystkim hasło: “jesteś tym co jesz” nie bez przyczyny pojawia się w artykułach, notkach dedykowanych poprawie nawyków żywieniowych, procesie redukcji masy ciała czy właśnie pracy nad wzmocnieniem naszej odporności. Im więcej dostarczysz swojemu organizmowi substancji odżywczych, tym bardziej usprawnisz swój cel. Okres wiosenny oraz wczesne lato to idealny moment, żeby wzmocnić odporność organizmu. Na jej poziom ma wpływ nasycenie tkanek witaminami antyoksydacyjnymi (A, C, E) oraz witaminami B6, B12. Do grupy kluczowych mikroelementów należą także: cynk, miedź, żelazo, selen. Immunomodulacyjnymi czynnikami są również: wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, aminokwasy – glutamina, arginina, aminokwasy siarkowe oraz probiotyki.

WITAMINY

Odpowiednia porcja warzyw oraz owoców każdego dnia – to również dieta na odporność organizmu. Zaleca się spożywanie ponad 500 g warzyw oraz ok.200 – 300 g owoców dziennie. Im bardziej czerwone, pomarańczowe czy zielone, tym więcej zawierają witamin o działaniu antyoksydacyjnym. Świeże warzywa i owoce są również źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga proces przemiany materii.

PROBIOTYKI

Podstawa diety na odporność organizmu! Probiotyki wpływają w sposób korzystny na funkcjonowanie jelitowej bariery śluzówkowej, czyli układu odpornościowego znajdującego się w błonie śluzowej jelita, chroniącego przed wniknięciem tą drogą patogenów. Składniki te mają również stymulujący wpływ na komórki obronne naszego organizmu. Najbardziej bogatym ich źródłem są głównie fermentowane produkty mleczne, dlatego warto włączyć do diety kefiry oraz jogurty. Pamiętajmy, że jeśli spożywanie produktów probiotycznych ma przynieść korzystny efekt, musimy być zachowana regularność. Pokarmy mleczne zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, przywracają naturalny, właściwie funkcjonujący układmikroflory jelitowej, hamują rozwój wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.

WSPOMAGANIE PROBIOTYKÓW PREBIOTYKAMI

Chcąc usprawnić działanie probiotyku musimy zadbać o jego właściwe odżywienie. Tę rolę spełniają niepoddające się trawieniu składniki pokarmowe, którymi odżywiają się probiotyki, czyli prebiotyki Ich źródłem są między innymi: cykoria, pomidory, cebula, szparagi, czosnek, banany czy orzechy ziemne. Badania dowodzą, że obecność prebiotyków w organizmie zwiększa wchłanianie wapnia oraz magnezu z przewodu pokarmowego.

CYNK

Jeśli ważna jest dla Ciebie dieta na odporność organizmu, postaw na cynk. Jego rola w syntezie DNA sprawia, że jest niezbędny do szybko dzielących się tkanek, takich jak grasica (gruczoł niezbędny dla rozwoju odporności organizmu) i szpik kostny, w którym powstają leukocyty (krwinki białe) zwalczające wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty, toksyny oraz odpowiedzialne za rozpoznawanie i niszczenie nieprawidłowych komórek (w tym nowotworowych), powstających w organizmie. Najbogatsze źródła cynku stanowią: chude mięso i ryby, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, jaja oraz warzywa.

ŻELAZO

Niedobór tego pierwiastka może nie tylko doprowadzić do anemii – ale jest również czynnikiem ryzyka zwiększonej podatności na zakażenie. W produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe, które przyswaja się w 30% gorzej niż żelazo niehemowe. Ponieważ żelazo hemowe obecne jest w produktach zwierzęcych, najlepsze źródło żelaza stanowią: podroby, głów-nie wątróbka, mięso (zwłaszcza cielęcina i wołowina) i przetwory mięsne, ryby, drób. Żelazo niehemowe znajdziemy w żółtkach jaj, pełnych ziarnach zbóż (mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, orkiszowe, zarodki pszenne), w warzywach zielonych (szpinak, nać pietruszki, szczypior) oraz boćwinie i burakach. Warto pamiętać, że wchłanianie żelaza ogranicza nadmierne spożycie kawy, herbaty, pokarmów bogatych w błonnik. Dieta na odporność organizmu nie może pominąć tego pierwiastka.

KWASY OMEGA-3

Nie możemy także zapominać o długołańcuchowych wielonienasyconych kwasach omega-3 (WNKT) oraz ich pochodnych: kwasach eikozopentaenowym (EPA) i dokozoheksaenowym (DHA). Nie są one wytwarzane przez nasz organizm, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są nieodzownymi również w stymulacji naszej odporności.

Bogatym źródłem omega-3 (kwasu linolenowego, m.in. alfalinolenowego) są: olej lniany, rzepakowy, sojowy, rośliny liściaste, orzechy i makrela. Tłuste ryby morskie są źródłem EPA i DHA.

Pokarm ze względu na jego skład jakościowy, ilościowy oraz jako źródło energii jest głównym czynnikiem zewnętrznym mającym wpływ na rozwój i utrzymanie funkcji odpornościowych ustroju. Dlatego pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne, dobrze zbilansowana dieta bogata w powyższe składniki na pewno pomoże nam cieszyć się zdrowiem w wiosenne dni i dłużej rozkoszować się słonecznym latem. Jeśli jednak nie masz czasu, bądź brak Ci motywacji do zastosowania odpowiedniego sposobu odżywiania, który wspomoże Twój organizm, dieta Juicy Jar® Top Odporność jest właśnie dla Ciebie! Dzień diety składa się z trzech zbilansowanych posiłków głównych, zakwasu z ogórka lub buraka na drugie śniadanie, soku warzywno-owocowego cold-pressed na podwieczorek i eliksiru zwiększającego odporność. Jadłospis został opracowany w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem, tak aby przede wszystkim wyciszyć stany zapalne w organizmie. Wyklucza gluten pochodzący z najbardziej modyfikowanego zboża, jakim jest pszenica. Dzięki naszym posiłkom dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Do każdego dnia diety dołączony jest eliksir Drag Green, który składa się z 3 rodzajów alg. Jedna z nich, E3live, wydobywana jest tylko w powulkanicznym jeziorze w Oregonie, w wyjątkowych warunkach natury. Superprzyswajalny shot zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy niezbędne organizmowi do funkcjonowania oraz 12 witamin, ponad 65 minerałów i kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Detoksykuje, wzmacnia system immunologiczny i florę jelitową oraz dodaje energii. Wiąże i pomaga usunąć metale ciężkie, które zalegają w organizmie i powodują poważne problemy zdrowotne. Naturalny probiotyk, który znajdziesz w diecie w postaci zakwasu reguluje pracę i wpływa dobroczynnie na florę bakteryjną jelit, a to tam znajduje się niemal 80% naszej odporności! Dodatkowo obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, działa wspomagająco w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Każdego dnia znajdziesz w diecie Juicy Jar® Top Odporność również jeden z trzech flagowych soków warzywno-owocowych – Cytraksę z rozgrzewającym imbirem o właściwościach leczniczych, bogaty w antyoksydanty, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C zielony Grassecco oraz uszczelniający ścianę jelit sok na bazie buraka Burakardi.

Przekonaj się, jakie to proste i przyjemne, odwiedź nasz sklep i w smaczny sposób spraw, aby Twoja odporność była na TOP-ie 🙂